golly&bossy

nedjelja, 29.06.2014.

golly&bossy blenuše na Bled (i Bohinj)

Dragi Naši,
Ko čeka, dočeka i nas. Mogli bi sad napisat tisuću i jednu ispriku zašto se nismo javljali misecima, ali reć ćemo samo jednu stvar: iščekivanje povećava užitak. Uživajte u našem opisu Bleda i Bohinja!

Bled i Bohinj smo uvik doživljavali kako neko penzionersko misto na koje čak ni ekskurzije iz bivše države nisu išli. Jer je Postojna spektakularnija, na primjer. Ali igrom slučaja, obreli smo se i na Bledu i Bohinju. I možemo reć da uopće nisu penzionerske destinacije. Da parafraziramo našu pratnju: Bohinj je čisti rokenrol koji naginje prema hipijevštini, a Bled je pop koji naginje prema italo-popu. A sve je sređeno i savršeno i svaka travka je u oba slučaja na mistu; domaćini pristojni, ali nenametljivi; WC-i čisti; hrana odlična. Što više putniku-namjerniku treba?

Dok smo se pripremali za put doznali smo da rijeka Sava nastaje kad se spoje Sava Bohinjka koja izlazi iz Bohinjskog jezera i Sava Dolinka koja ovdje nije bitna. A glavna pritoka Bohinjskog jezera je mala rijeka Savica.

Ako ocjenjujemo bistrinu vode od 0 do 10 pri čemu je 0 najbistrija voda s Plitvica, a 10 najmutnija voda iz splitske luke prije izgradnje kolektora, voda Savice je -1. Da nismo čuli kako teče ispod mosta ne bi virovali da je rijeka tu jer je očima nismo vidili.
 photo gollyampbossy_bled-1_zps86e0e2ad.jpg

 photo gollyampbossy_bled-2_zps6e5ba519.jpg

Evo još malo jezera na ovom kraju gdje se ulijeva Savica. Ljepota, mir, spokoj, zelenilo i prozirnost.
 photo gollyampbossy_bled-5_zps25f80b16.jpg

 photo gollyampbossy_bled-6_zps30bc840b.jpg

Na drugom kraju Bohinja iz jezera izlazi Sava Bohinjka
 photo gollyampbossy_bled-11_zps61b1a0c9.jpg

Tu je i najslikanija crkva u Sloveniji, crkva sv. Ivana Krstitelja. Sva priroda je lipa, ali mi smo kunsthistoričari i putovanje nam ima smisla tek uz malo gotike ili baroka.

Na fasadi je naslikan sv. Kristofor – vjerovalo se da će dan biti sretan ako pogled ujutro padne na njega. Dragi čitatelji, želimo vam jako, jako sretan dan preko ovog sv. Kristofora.
 photo gollyampbossy_bled-12_zpsd0b191c7.jpg

Jako nam se svidi sv. Ivan jer je pun cvića, ne znamo da smo ikad vidili crkvu oslikanu s toliko cvića. Redom: na svodu, na oltaru i na ormaru
 photo gollyampbossy_bled-15_zpsb6ccbfb7.jpg  photo gollyampbossy_bled-16_zps12272372.jpg  photo gollyampbossy_bled-13_zps52c0f0af.jpg

Onda smo išli na Bled. A na Bledu fensijana: hoteli, kasina, filmski festivali i uređene plaže. Da ne časimo časa odma smo išli jest jezerske pastvre. Jeli smo u restoranu koji se zove Gradska plaža i izgleda kao malo finija pečenjarnica. Ali, kao što smo rekli, Bled je fensi i tako smo dobili savršeno aranžirane i pripremljene filete pastrve. Kućno vino je bilo dobro, usluga super, pogled na jezero savršen. Preporučamo svima!
 photo gollyampbossy_bled-17_zps30223604.jpg

Na Bledu se može ić na mali otočić (jedini prirodni otok u Sloveniji), ali mi smo se odlučili na posjet starom gradu i muzeju. Jer putovanje nije putovanje bez muzeja!
Stari grad, inače, izgleda kao savršena kulisa za film o mušketirima.

 photo gollyampbossy_bled-22_zps1f069b24.jpg

 photo gollyampbossy_bled-21_zpsa97e5db3.jpg

 photo gollyampbossy_bled-18_zps9c1f2dc5.jpg

A muzej je odličan je je mali i s taman toliko izložaka da ne upila najedenog i već lagano umornog putnika. Ovo je iz vremena kad je Bled bio pod morem.
 photo gollyampbossy_bled-23_zps9c80cfc0.jpg

U svakoj prostoriji je drukčija, prekrasna kaljeva peć. Ova je najljepša.
 photo gollyampbossy_bled-24_zpsfb12992b.jpg

Ljudi smo i najviše volimo vidit da su i drugi ljudi. Zato nema veće sreće nego u dvorcu vidit misto gdje i car ide pješke. U ovom slučaju to je grof, ali ista stvar. Evo zahoda i iznutra i iz vanka.
 photo gollyampbossy_bled-25_zpsf9c3376e.jpg  photo gollyampbossy_bled-27_zpsa958f0a8.jpg

Pogled na lipi, pitomi grad Bled. Sigurno su grofovi uživali dok su gledali ovako na svoj šesni narod.
 photo gollyampbossy_bled-26_zps5eae5aa3.jpg

I za kraj smo zavirili u jedan bledski vrt. Kako su samo slatki ovi pitari na stolicama.
 photo gollyampbossy_bled_zps108d49ab.jpg

Onda smo išli nazad doma.

Do sljedećeg susreta pozdavljamo vas.
Vaši

P.S. Na putu prema Bledu skužili smo da nam je riknula baterija od foto-aparata tako da je ovo sve slikano mobitelom. Al uživo i s boljim aparatom sve je puno, puno lipše.


- 17:18 - Komentiraj (3) - Isprintaj - #