golly&bossy

srijeda, 25.08.2010.

Grčki ručak na Prižbi

Dragi Naši,
mudrost Svakog gosta tri dana dosta ne vridi samo u slučaju da ti gosti parićaju. A u slučaju kad parićaju finćukaste stvari iz svoga kraja, onda su posebno dobrodošli. Ako će nan varit, neka ostanu koliko hoće, je li tako?
S ton namjeron smo ugostili svoju prijatejicu Zoe iz Soluna. Koja nan je najavila da je kupila sve sastojke za dolmadakije i da će nan ih učinit kad dođe. “Dođi, dođi” rekli smo. A u sebi smo mislili “dolmadakije, dolmadakije”.
Što su dolmadakije? to su sarmice od lista od loze u kojima je riža s začinima. I to se ji s jednim lipim lipim grčki gustim jogurtom, gustim kako naše kiselo vrhnje. I to je sve skupa jadno jadno lipo.

Ovako to izgleda u krupnemu kadru. Nažalost, ovo je naš obični jogurt, ali isto je sve skupa dobro.
Photobucket

Dolmadakie su inače prilično pipave za činit, dok se sve to napuni i zarola stvarno treba strpjenja. Srića, Zoe ga je imala.

Prvo bi stavila malo smjese na list. Onda presavinula jedan kraj, pa drugi, pa još jedanput, kako origami.
Photobucket Photobucket
Photobucket Photobucket

Sve je složila ugusto u teću, a po dnu je još stavila malo lišća da ne zagori.
Photobucket

I pokrila pijatom, da glogoji ne izbacu dolmice vanka.
Photobucket

Mater jon je rekla da su najboje rizi za dolmadakije rizi Karolina, tako da ih je ona i dovukla sobon iz Grčke.
Photobucket

I lišće od loze u salamuri.
Photobucket

A ovo je smjesa. Rizi, petrusimen, kopar, malo uja, soli, papra i kapula usitno, usitno sičena.
Photobucket

Ali za svaki slučaj, ako se ostalima ne budu sviđali dolmadakije, Zoe je imala i back-up u obliku punjenih paprika i pečene fete (sira).

Ovo je pečena feta. Stavi se u alufoliju cili bokun fete, po temu se posme origano i stavu dvi tri fete pamidora i malo uja. I stavi u peć.
Photobucket

U punjene paprike gre ista smjesa kako u dolmice, samo se stavi malo pamidora. Stavi se sve u teću, ugusto, da se paprike ne raspadu, ulije vode da pokrije paprike i stavi peć. Paprike su bile tako dobre da nismo uspili slikat punu teću, odma su nestale.
Photobucket

I na kraju smo pili tipičnu grčku kafu. To jest ono što Grci piju stalno non-stop sempre bez prestanka. Nescaffe frappe. Zoe muž, Dimitris, bez tega ne može proć dan i on je sobon dovuka neskafea i ovi šejker za učinit frape.
Photobucket Photobucket

I tako smo blagovali po grčki. Opći komentar je bi da ni ovo loše neka nema mesa unutra. Naime, domaći su navikli da ako se štogo puni da se puni s meson.

Vaši.

- 20:05 - Komentiraj (6) - Isprintaj - #