golly&bossy

utorak, 09.12.2008.

Mindeli u cukaru

Aloha, Klingoncy.

Naša slava postaje planetarna i moramo priznat da smo ponosni. Pokušavaju Nas potkupit sa svih strana, ali Mi se ne damo i držimo se svoje rute...Ovi misec pišemo isključivo o spizi i hrana Nam je referentna točka za prosinac, a dobili smo i počasnu titulu kustosa Kulinarskog umijeća Crvenokose Čuvarice Tajne Makaruna. Ovo je vrime okupljanja, obilja i darivanja /Cornu copiae/, a budući da Nam upiti za ricete pljušte sa svih strana, odlučili smo Naše svekolike fanove počastit upravo jednim ekskluzivnim receptom: Bruštulani mindeli ili Mindeli u cukaru. Dragi obožavatelji, strpite se: doće na red i lumblije, i naranče u cukaru i pašteta od balančane i dr. Dozvolite Nam da s Vama podijelimo recept za bruštulane mindele jer Nam je on nekako najdraži. Prin tega mala digresija. Klingoncy, totalno smo odvalili na Vaš prosvjedni look i apsolutno podržavamo koncept po kojemu se ne smi izgubit osjećaj za stil i ljepotu ni u najkriznijim momentima. Mi izgledamo najbolje kad Nam je najgore, a polje naših djelovanja i dalje ostaju muzeji, umjetnost, kultura, gastronomija, moda, branje maslina i srodne mediteranske teme, npr. kako se obuć kad grete na lignje, koji je neizostavni accessoir za takve prigode i sl. I dalje nećemo politiku u svoju butigu i ona Nas zanima isključivo u kategorijama i fenomenima tipa Imelda Marcos i njezini postoli, Gadafi i njegove ludilo barete /on nam je modni uzor za pokrivala na glavi/ ili Carla Bruni kao sofisticirana prva dama. Naravno, I Đeki Kenedi i njezini kostimići u kojima se mogla spremit prid Merlinkom kad joj je propuh diga vestu. I tak. Možda će neki reć da smo površni, ali nismo ni najmanje. Mislimo da je puno lipše kopat po kozmosima ormara i stvarat super nove modne kombinacije, čitat "Vodič kroz galaksiju za autostopere", učit starinske recepte nego da Nam konstantno punu glavu s problemima i užasima svake vrste. Znamo da smo u pravu...A sad recept...Za učinit jednu pristojnu dozu bruštulanih mindeli tj. Mindelih u cukaru potriba je dvadeset deka mindeli, 5 zlica cukara i vrila voda.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Recept je vrlo jednostavan, ali treba bit vrlo pažljiv i koncentriran, a prin svega to što grete činit morate činit od srca. Preporučamo da uvik činite u istim tećama i sa istim zlicama jer ćete tako najboje ćapat ruku. Mi ih uvik parićavamo u jednoj maloj tećici na pruge što smo je kupili u Rimu nasuprot Santa Maria Maggiore i tako ostvarujemo čudnovatu, ali predivnu vezu s Vječnim gradom.

Image and video hosting by TinyPic

Prugice, linije, vertikalne i horizontalne, uvik Nas ispaljuju orbitu i imamo prima njima fetišističku sklonost. Jako je važno imat pribor koji Vas veseli jer onda tu radost pretačete u hranu i to se osjeća. Da bi ste boje razumili o čemu govorimo, pročitajte divnu predivnu knjigu "Kao voda za čokoladu", a možete pogledat i istoimeni film. Isto tako, Mi uvik mišamo sa zelenom kuhačom što smo je kupili u Parizu i to nam je užasno važno jer Nas zelena boja smiruje, a dok mišamo uvik se sjetimo prezgodnih mulata što su radili ko bodigardovi isprid Sephore na Champs Elysees, marame što smo je našli u lišću blizu Tornja i još svašta... iako je najboje imat domaće mindele u kori i totalni je koncept tuć ih na kamenu isprid kuće, Mi obično kupimo u "Keruma" dvadeset deka mindeli "Kresto".

Image and video hosting by TinyPic

Koštaju tridesetosam kuna i definitivno su najkvalitetniji. Znači, kad ste stavili na stol mindele, cukar, stavili vodu da uzavri, stvorili ugodno ozračje i potpuno se koncentrirali, stavite mindele u teću i posmite ih s pet velikih zlica cukara i to promišajte. Kad uzavre voda /obavezno mora bit kipuća i tega se dršte/, stavite pet zlica te vode u tećicu s mindelima i cukarom i to sve stijte na vatru. /Puno boje se čini na ognju nego na ploči/ I počnite mišat. I mišajte. I mišajte. i mišajte.

Image and video hosting by TinyPic

Ne javjajte se na mobitel. Ne gledajte televiziju. Nemojte poć mest kuhinju. Nego Mišajte. Važan je svaki djelić sekunde. Okrećite. Kad počne cukar zapirat i kad Vam počne bit teško okrećat zlicu iz Pariza/ Blata/ Afganistana, znači da je brzo gotovo. Cukar će se počet pomalo lipit za mindele i kad se počne cukar formirat u smeđe grudvice, znači da ste brzo gotovi.

Image and video hosting by TinyPic

Dignite s ognja. Ugasite špaher i istresite u štogod hoćete. Najboje je u jednu malo dubju, ali ne preduboku posudu, po mogućnosti starinsku. Mi serviramo u ovu srebrnu na slici što su nam dali prijateji iz Kanade jer su oni uvik obožavali naše mindele ili u jednu prva liga zdjelu što smo je našli u Staroj kući, ali sad u njoj držimo nakit pa se držimo ove kanadske.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Summa summarum, recept je vrlo jednostavan, ali osnovni začin je Ljubav i Pacijenca. Preporučamo i čitanje knjige pokojnog Momčila Popadića : "Život u strpjenstvu ili Momo, zašto se kriviš?", a uz mindele u cukaru super gre i čaj od alviza. U Žrnovu su nas naučili da je u čaj dobro stavit i jedan svježe ubrani list od lemuna. A umisto čaja, može domaća orahovica, lemončelo ili češka Beherovka. A može i sake...

Vaši Pasionirani

- 12:01 - Komentiraj (5) - Isprintaj - #