golly&bossy

petak, 22.08.2008.

Specijalitet iz morskih pličina

Draghi Nashi,
Dok plandujemo u našoj Villi Maritimi uživamo u plodovima koje nudi Stary Kray. Što znači da se počastimo i ježinama. Ovo Vin Daleki sve znate, ali budući da postajemo sve popularniji moramo uputit i naše čitatelje u gastronomske delicije koje nudi Otok i More koje ga okružuje.
Ergo, domaći svit i min koji dođemo iz svita, svi min obožavamo ježine tj. morske ježeve ili ježince. Ne, ne volimo ih gledat, niti se ubost na njih, min ih obožavamo jist. Tako je.
A sad ćemo vas uputit u tajne lova i konzumacije ježina.

Prvo što vam treba za lov je hrabro srce. Jer ježine su lukava i brza morska bića koje je teško i spazit i ulovit. Drugo što vam treba je alat. U ovoj prilici najboji će vam bit jedan malo veći nož. Pazite da vam ruke nisu masne od kreme za sunčanje jer onda će vam ruka kliznut niz nož, ubost ćete se u prst i završit na operaciji kod doktora Vulete, ali to je druga priča. I na kraju vam naravski treba znanje.

Min domoroci razlikujemo dvi vrste ježina, mušku i žensku, a jimo žensku. Kako ćete ih vin furešti pripoznat: muške su skroz crne i plosnatije, a ženske imaju zelenkaste, ljubičaste ili kafene (smeđe) nijanse i malo su zaobljenije. Isto tako ženske se volu kitit i na njima je uvik školjka, puž, trava, kamen, čep od boce i sl.
Evo, ovo livo je ženska i jestiva ježina, a ova desno je muška koju ne morate ni vadit iz mora.

Photobucket
(Digresija, uvidom u literaturu na koju smo nabasali u Villi Maritimi doznali smo da su to zapravo dvi vrste ježina, a ne muška i ženska. Crna se zove Crni ježinac Arbacia lixula, a ova druga Ježinac kamenjar Paracentrotus lividus.)

Dakle, izvadili ste prave ježine i sad ih treba otvorit. E, sigurno ih nećete jist kako jabuke. Otvarate ih istim nožem s kojim ste ih i vadili. Rasicite ih ili uzdužno ili poprečno. Preporučamo poprečno jer onda vam je lakše odvojit ono što ćete izist. A kad ih otvorite vidit ćete ništo narančasto i criva. Ovako.

Photobucket

Onda ta criva operete i neka van ostane samo to narančasto kako se i vidi na slici ispod. E, to su jaja i to izijte. Kao prilog preporučamo komadić kruha i blažu bevandu (da vas ne lupi). Možete i kapnut malo limuna.

Photobucket

Najpraktičnije je ježine jist odmah uz more, tako da ih možete oprat, a onda i odma bacit ostatke daleko u more. Naravno, možete ih i donit u dvor ili na taracu, ali onda je muka to oprat od iglica.

Budući da smo Min Golly&bossy moramo vas uputit i u dress code za konzumaciju ježina. U ovom slučaju manje je više, znači najbolje je da ste samo u kupaćem jer ste ionako uz more.


A sad se vraćemo našim Dalekima. Evo, upravo smo u toj stručnoj literaturi (Iz morskih dubina, Mušin i Marukić) doznali da se zubi ježine onako piramidalno posloženi zovu Aristotelova svjetiljka! Ni u ježine bez klasične starine.

Vashi Ježinari

- 08:57 - Komentiraj (0) - Isprintaj - #